Aanstekelijke greep uit toneelmuziek


 
Wim Gijsen

 

Toneelmuziek uit de 20e eeuw en dan nog alleen uit Nederland en Duitsland lijkt op het eerste gezicht vragen om een soort gespeelde en gezongen bloemlezing van wat we al kennen uit de befaamde opvoeringen van het Appeltheater zelf. Terecht is echter gekozen voor een uitgebreid overzicht, waardoor de voorstelling meer het karakter krijgt van een muziekuitvoering dan van theater.
 
Vooral tussen de beide wereldoorlogen is door Kurt Weill en Paul Hindemith veel meer verrukkelijke muziek geschreven dan de meesten van ons kennen. Ook na 1945 werd veel geproduceerd, met name door Hanns Eisler. Daardoor wordt, over een lange reeks van jaren, de draad zichtbaar van een nieuw revolutionair soort theatermuziek, waarin de moordende maat van de mars wordt omgebogen naar de droom over bevrijding.
 
Nuances
De produktie wordt uitgevoerd door Eric Schneider en Willy van der Vliet als solisten, bijgestaan door een gemengd koor van twaalf zangers en een uit 30 musici bestaand theaterorkest. Dat orkest, blijkbaar samengesteld uit net of nog niet eens afgestudeerde musici, doet het uitstekend, enkele onvermijdelijke individuele misstapen niet meegeteld. Eric Schneider is als zanger een meer dan aangename verrassing, helemaal gegrepen door de muziek. Schitterend waren de uiterst fijne nuances wanneer hij "Willy" uit Mahagonny zingt en met vaak niet meer dan enkele woorden antwoord moet geven op de vraag hoe hij haar hebben wil.
 
Er zijn veel meer hoogtepunten, ook uit het koor, waarvan de meeste leden ook enkele solo's zingen. Daar is het koor nu eens teder dan weer agressief, wanneer het de vlieger Lindbergh, die als eerste de oceaan overstak tot bekentenissen dwingt. Bert Luttjeboer, die Lindbergh zingt, valt daarin niet alleen op door zijn stem maar meer nog door zijn dramatische expressie.
 
Al met al een geweldige avond muziek met staande ovaties aan het eind tot twee maal toe een afgebedelde toegift: van Kurt Weill "Het Lied van Mandelay", een kanjer van jewelste!

[ Terug ]