© Roy Beusker

 

De tenor Bert Luttjeboer werd op 8 januari 1960 geboren in Groningen als oudste zoon van Meindert Luttjeboer en Stientje Bakker. Tijdens zijn Middelbareschoolperiode op het Praedinius Gymnasium in Groningen speelde Bert een hoofdrol in DE MEEUW van Tjechov. Na zijn eindexamen volgde hij in Maastricht lessen aan de Toneelacademie (1978-1980) en in Amsterdam studeerde hij zang bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium (1981-1985). Tevens bekwaamde hij zich in klassiek, modern en jazz-ballet bij verschillende dansstudio's. Tijdens deze periode speelde Bert diverse hoofdrollen in de producties van de CREA, waaronder DON QUICHOTTE CHEZ LA DOUCHESSE (Sancho Pancha), EL RETABLO DE MAESE PEDRO (Maese Pedro) en MOZART EN SALIERI (Mozart). Koorervaring deed hij op bij het Nederlands Theaterkoor, Toonkunstkoor Amsterdam en vocaal ensemble Ottovoci.

Deze multidisciplinaire opleiding resulteerde in een veelzijdige beroepspraktijk. Naast recitals en concerten in verschillende muzikale genres (klassiek, opera, jazz, musical) en optredens voor radio en televisie (o.a. ZEG 'NS AAA en Seth Gaaikema's oudejaarsconference NOG 1 DAG OM HET GOED TE MAKEN) werkte Bert in muziekproducties in binnen- en buitenland, zoals: 20e EEUWSE DUITSE & NEDERLANDSE TONEELMUZIEK, EEN TSAAR LAAT ZICH FOTOGRAFEREN, BLAUWE APPEL, FROM BERLIN TO BROADWAY WITH KURT WEILL, OPERATIE ORPHEUS, BASTIEN EN BASTIENNE (Bastien), WHERE THE CROSS IS MADE (Doctor Higgins), DIE KLUGE (1e Vagebond) en UN MALHEUREUX VÊTU DE NOIR van Jan van Vlijmen. In 1984 en 1987 zong hij Lindbergh in DER LINDBERGHFLUG en in LEHRSTUCK van het Handke-Weiss Gezelschap. Bij hen speelde Bert ook hoofdrollen in BERLIJN 1930, DE ONBEKENDE KURT WEILL (met o.a. compilaties uit LADY IN THE DARK en LOST IN THE STARS), DER SILBERSEE (Severin) en DE LAATSTE DAGEN DER MENSHEID. Tijdens het Festival du Berry in Châtillon-sûr-Indre (Frankrijk) was hij als Damon te zien in ACIS AND GALATHEA.

In 1985 speelde hij mee in de Moderne Rock-Opera IK JAN CREMER. Hier werd Bert door componist Konrad Boehmer gevraagd om de hoofdrol te zingen in diens opera WOUTERTJE PIETERSE, welke in 1988 in première ging. In dat jaar is hij ook als Realist te horen geweest in HET LIED VAN DE AARDE. Daarnaast speelde hij in 1988 en 1989, als onderdeel van Het Theaterfestival, in KIND VAN STAAT, DE VOORWETENSCHAP en DE HERTOGIN VAN CORALLI. In 1991 en 1992 maakte Bert deel uit van de cast van de succesvolle musical LES MISÉRABLES. Hierin was hij onder andere te zien als Bisschop van Digne, de barricadestudenten Lesgles en Grantaire en was hij de vaste vervanger van Paul de Leeuw als de schurkachtige herbergier Thénardier.

Zijn laatste project was de Hanlo-cyclus WIJ KOMEN TER WERELD van het Kamerkoor Amsterdam, waaraan hij als solist meewerkte en wat in 1993 z'n première beleefde in De Rode Hoed in Amsterdam. Tevens was Bert verbonden aan de musicalafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Brussel o.l.v. Peter De Smet.

Bert overleed 3 maart 1995 op 35-jarige leeftijd in Amsterdam aan aids.

   PRIJZEN:
.: Persprijs 1985
, met Ik Jan Cremer